Ogórki w zalewie z musztardy

4.45 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest cała masa przepisów na ogórki w musztardzie. Wydaje mi się, że mój jest najprostszy, a smak fantastyczny. Ogórki pasują jako dodatek do dania głównego... polecam także jako zakąskę. A co! :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-5 kg ogórków gruntowych
    5 łyżek musztardy
    3 ziarna ziela angielskiego,
    1 ząbek czosnku
    koper

    ZALEWA:
    1 l wody
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli
    3/4 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie z musztardy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w musztardzie 1. Ogórki obieram ze skórki, kroję w paski i wkładam do słoików. Do każdego słoika dodaję po 3 ziarna ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku i trochę kopru.

    Do przestudzonej zalewy dodaję 5 łyżek musztardy (bez znaczenia stopień ostrości). Zalewę wlewam do słoików wypełnionych ogórkami i przez 0,5 godziny trzymam otwarte. Ja nie pasteryzowałam, ale ogólnie moda jest na pasteryzację, więc nie będę się wyróżniać... 6-10 minut pasteryzować :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować