OGÓRKI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ Z KURKUMĄ

4.5 (145 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Przetworów ciąg dalszy, tym razem ogórki z kurkumą.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    2 papryki czerwone
    6 ząbkow czosnku
    1 szklanka soli
    9 szklanek wody

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2,5 szklanki octu (u mnie jabłkowy)
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    2 łyżeczki gorczycy
    2 liście laurowe
    2 cebule
    2 łyżki mielonej kurkumy
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i zetrzeć wzdłuż na plastry. Sól rozpuścić w 9 szklankach wody i zalać ogórki, pozostawić na ok. 3 godziny, po czym odcedzić z roztworu.
  • 2. Do każdego słoika nakładać po ząbku czosnku, paprykę pokrojoną w paski, można dać łyżeczkę siekanego koperku. Ogórki układać w słoiku na "stojąco".
  • 3. Składniki zalewy zagotować , zmniejszyć ogień i gotować dalej przez ok. 10 minut. Po czym zalać ogórki. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 5 minut.

Porady

Przepis podpatrzony w sieci lecz lekko zmodyfikowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować