OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

pyszna propozycja na przetwory z ogórków, idealny dodatek do obiadu jak i do kanapek

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kg ogórków

    zalewa:

    1 litr wody
    1 szklanka cukru
    3 płaski łyżki soli
    1 szklanka octu
    5 łyżek musztardy STOŁOWEJ

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki wzdłuż. ( ja też robiłam z malutkich w całości ). Układamy je ciasno do słoika pionowo.

    Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki zalać przestudzona zalewą, porządnie zakręcić i pasteryzować 5 min.od momentu zagotowania wody.

    ( porcja na 12 małych słoiczków )

Porady

ogórki możemy malutkie dać w całości, można pokroić w ćwiartki wzdłuż długości ogórka lub w szersze krążki

Komentarze

Podobne przepisy