Bardzo smaczne ogórki, w słodko kwaśnej zalewie z dodatkiem miodu i rodzynek. Smakują przede wszystkim kobietą i dzieciom, lecz także niektórym mężczyzną.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 2 kg. ogórków gruntowych
10 słoików 250 ml.
10 dag. rodzynek
Zalewa:
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
3 szkl. wody
3 łyżki miodu
1 łyżka soli
Ogórki w miodzie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę. Ogórki obieram i kroję na ćwiartki, układam w słoikach, w wolne miejsca kładę rodzynki. Zalewam zalewą, zakręcam, gotuję 10 minut. Odwracam do góry dnem. Gdy wystygną wynoszę do spiżarni.
Komentarze