3 kg ogórków ( mogą być większe )
Zalewa :
1250 ml wody
200 ml octu o smaku koperku 6 %
200 ml octu o smaku estragonowym 6 %
100 ml octu 10 %
1 szk cukru
2,5 łyżki soli
2 łyżeczki kurkumy
4 łyżeczki curry
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca biała
Ogórki w curry i kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry ( mi kroił synuś więc można pokroić cieniej ), Na dno wyparzonych słoików wrzucić po ziarenku ziela angielskiego, 2 - 3 ziarna pieprzu i po jednej łyżeczce gorczycy. Ogórki ułożyć w słoikach. W garnku zagotować składniki zalewy, przestudzić ją i zalać nią ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić zakrętki, wstawić słoiki do garnka z wodą i pasteryzować je 10 minut od zagotowania wody. Potem słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. Potem słoiki wstawić w chłodne i przewiewne miejsce.
Komentarze