Ogórki w curry i kurkumie

4.51 (170 ocen)

Pyszne ogórki na zimę

Składniki:

  • 3 kg ogórków ( mogą być większe )
    Zalewa :
    1250 ml wody
    200 ml octu o smaku koperku 6 %
    200 ml octu o smaku estragonowym 6 %
    100 ml octu 10 %
    1 szk cukru
    2,5 łyżki soli
    2 łyżeczki kurkumy
    4 łyżeczki curry
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    gorczyca biała
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w curry i kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry ( mi kroił synuś więc można pokroić cieniej ), Na dno wyparzonych słoików wrzucić po ziarenku ziela angielskiego, 2 - 3 ziarna pieprzu i po jednej łyżeczce gorczycy. Ogórki ułożyć w słoikach. W garnku zagotować składniki zalewy, przestudzić ją i zalać nią ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić zakrętki, wstawić słoiki do garnka z wodą i pasteryzować je 10 minut od zagotowania wody. Potem słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. Potem słoiki wstawić w chłodne i przewiewne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ogórek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować