Ogórki szaszłykowe

4.47 (158 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Przepis dostałam od mamy, która robi te przepyszne ogóreczki od paru ładnych lat!

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
    8 cebul małych lub 4 duże,
    mniej niż 1/2 szklanki soli.

    ZALEWA:
    5 szkl. wody,
    2 szkl. octu 10%,
    3 szkl. cukru.

    Dodatkowo:
    przyprawa do szaszłyków 20g,
    1 łyżka ziela ang.,
    1 łyżka gorczycy.
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki szaszłykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć (NIE OBIERAĆ), w łupinkach pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki razem z cebulą nasolić na 3 godz., w między czasie kilka razy przemieszać. Później wytworzony sok wylewamy.
  • 2. Składniki zalewy zagotować. Do gorącej dodać przyprawę do szaszłyków, ziela i gorczycę. Wymieszać.
  • 3. Odcedzone ogórki z cebulą nakładać do słoików, zalać gorącą zalewa. Pasteryzować 13-15min (1l słoiki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować