Ogórki po Warszawsku

4.46 (167 ocen)

  • 25 min

Te ogórki od wielu lat robi nasza cała rodzina.

  • 25 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    3 litry wody
    0,5 litra octu
    7 łyżek cukru
    4 łyżki soli
    koper, ziele angielskie
    cebulka pokrojona w piórka
    marchewka pokrojona w plasterki
    odrobina gorczycy na słoik
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Ogórki po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i ocet zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim i solą. Studzimy zalewę.
    Marchewkę, cebulkę, koper i gorczycę wsypujemy na dno słoika. Ogórki ciasno układamy w słoiku. Zalewamy całe ogórki zalewą, mocno zakręcamy i gotujemy w garnku przez 5 minut pod przykryciem.

Porady

Zalewa musi być zimna. Podczas gotowania,między dnem garnka a słoikami przydałaby się np. ściereczka albo gumowa wkładka. Koper układamy zarówno na dnie jak i na górze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Ogórek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować