Ogórki (pikle) w ketchupie

4.5 (199 ocen)

Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.

Składniki:

  • - około 5 kg ogórków

    zalewa:

    - 2 litry wody
    - 3 szklanki cukru
    - 4 łyżki soli
    - 16 łyżek ketchupu
    - 1 szklanka octu

    Dodatkowo:

    - koper
    - ziele angielskie
    - czosnek
    - gorczyca
    - pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki (pikle) w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
    Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.

Porady

Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować