Ogórki marynowane z papryką

4.5 (182 ocen)

Z przepisu mojej Mamy. Ja dodałam papryczkę, żeby było bardziej kolorowo :)

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków
    3 kolorowe papryki
    1 marchewka
    1 główka czosnku
    1 cebula
    kawałek korzenia chrzanu
    przyprawa do ogórków marynowanych (opcjonalnie)
    Zalewa octowa:
    3 l wody
    0,5 l octu
    1 szklanka cukru
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Ogórki marynowane z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i paprykę umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki.
    Do przygotowanych słoików wrzucić po plasterku cebuli i kilka krążków marchewki. Jak najściślej poukładać ogórki i paprykę. Dodać po ząbku czosnku, kawałku chrzanu i łyżeczce przyprawy do ogórków (opcjonalnie).
  • 2. Składniki zalewy zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru i soli. Gorąca zalewą zalać ogórki. Zakręcić i pasteryzować 5-10 minut (aż ogórki zmienią kolor).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować