Ogórki marynowane z ostrą papryką

4.48 (197 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ogórki o słodkim i ostrym smaku. Idealnie nadają się do pieczonych mięs i potraw z grilla.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2kg ogórków w skórkach
    2 garście soli
    10 łyżek oleju
    10 łyżek wrzątku
    torebka ostrej papryki
    2 główki czosnku
    ZALEWA
    1 szklanka octu
    0.5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki marynowane z ostrą papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ogórki umyć oczyścić, pokroić w ćwiartki. Dwoma garściami soli obsypać pokrojone ogórki i odstawić na 2 godziny. Odlać uzyskany sok.
    2. Do ogórków wlewamy olej, wodę, wsypujemy ostrą paprykę oraz obrany czosnek nie rozdrobniony. Mieszamy składniki z ogórkami.
    3.Zalewa:
    Gotujemy ocet z cukrem oraz szklanką wody ok. 5 min.
    4. Ogórki rozłożyć do słoików i zalać zalewą.
    Pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować