Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku

4.48 (190 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO!!!

  • 50 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku 1. Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.

    Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.

    Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.

    Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.

    Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.

    Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować