Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Jeśli zastosujecie się do poniższej receptury ogórki małosolne, będą pyszne, jędrne i aromatyczne.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    3 litry zimnej wody
    3 płaskie łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
    8 ząbków czosnku
    kilka gałązek kopru z baldachami kopru lub pęczek kopru
    kilka liści chrzanu lub/i kawałek korzenia chrzanu (5 cm)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i odciąć ich końcówki.
    Duży słój wyparzyć wrzątkiem, na jego dnie ułożyć kilka gałązek kopru (lub baldachów) przecięte na pół ząbki czosnku i kilka liści chrzanu lub kawałków korzenia chrzanu.
    Następnie układać ogórki.
    Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).
    Z wody i soli przygotować zalewę i wlać do słoja tyle, aby zakryć ogórki i wszystkie składniki kiszonki.
    Zakręcić słój, ale niezbyt szczelnie i ustawić na talerzu.
    w ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słój na talerzu).
    Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z ogórków z poprzedniego kiszenia.
    Ogórki są dobre do jedzenia po 3-4 dniach.
    Gdy ogórki są wystarczająco ukiszone, należy je wyjąć ze słoja i przechowywać lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować