Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i odciąć ich końcówki.
Duży słój wyparzyć wrzątkiem, na jego dnie ułożyć kilka gałązek kopru (lub baldachów) przecięte na pół ząbki czosnku i kilka liści chrzanu lub kawałków korzenia chrzanu.
Następnie układać ogórki.
Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).
Z wody i soli przygotować zalewę i wlać do słoja tyle, aby zakryć ogórki i wszystkie składniki kiszonki.
Zakręcić słój, ale niezbyt szczelnie i ustawić na talerzu.
w ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słój na talerzu).
Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z ogórków z poprzedniego kiszenia.
Ogórki są dobre do jedzenia po 3-4 dniach.
Gdy ogórki są wystarczająco ukiszone, należy je wyjąć ze słoja i przechowywać lodówce.
Komentarze