Ogórki koreczki

4.78 (227 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem nauczycielką matematyki i mamą 11-miesięcznej córeczki Oleńki. Moje ogórki są świetną przystawką np. do szaszłyków.

Składniki:

  • ● 4 kg ogórków gruntowych
    ● 1 kg cebuli
    ● 2 szklanki octu
    ● 5 szklanek wody
    ● 3 szklanki cukru
    ● 2 łyżki przyprawy do grilla
    ● koper
    ● gorczyca
    ● natka pietruszki
    ● 3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.78 (227 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ogórki koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki koreczki 1. Ogórki dokładnie myjemy
    pod bieżącą wodą. Następnie nieobrane kroimy w plastry
    (około 1,5-2 cm grubości), solimy
    i pozostawiamy na 2 godziny.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w plastry, solimy i pozostawiamy
    również na 2 godziny
    w osobnym naczyniu.
  • 3. Z octu, wody, soli, cukru
    i przyprawy do grilla gotujemy
    zalewę.
  • 4. Do wyparzonych wcześniej
    słoików na spód wkładamy
    koper, troszkę osączonej cebuli,
    natkę pietruszki oraz dodajemy
    główny składnik – osączone
    ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej
    łyżce gorczycy. Następnie
    wszystkie składniki zalewamy
    gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami
    mocno zakręcamy. Nie
    pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować