Ogórki koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy
pod bieżącą wodą. Następnie nieobrane kroimy w plastry
(około 1,5-2 cm grubości), solimy
i pozostawiamy na 2 godziny.
2.Cebulę obieramy i kroimy
w plastry, solimy i pozostawiamy
również na 2 godziny
w osobnym naczyniu.
3.Z octu, wody, soli, cukru
i przyprawy do grilla gotujemy
zalewę.
4.Do wyparzonych wcześniej
słoików na spód wkładamy
koper, troszkę osączonej cebuli,
natkę pietruszki oraz dodajemy
główny składnik – osączone
ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej
łyżce gorczycy. Następnie
wszystkie składniki zalewamy
gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami
mocno zakręcamy. Nie
pasteryzujemy.
Komentarze