Ogórki konserwowe z papryką na zimę

4.46 (188 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ogórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8-9 słoików o pojemności 0,8 litra
    - ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg.
    - papryka czerwona 2 kg.
    - koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe
    Zalewa
    - 8 szklanek zimnej wody
    - 1 szklanka octu 10%
    - 8 czubatych łyżek cukru
    - 2,5 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Ogórki konserwowe z papryką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy. Na to układam na przemian ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki paprykę.
    Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować