Ogórki konserwowe na ostro

4.5 (163 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ogórki konserwowe z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg. ogórków gruntowych
    6 papryczek chilli
    2 szkl. octu spirytusowego 10%
    8 szkl. wody
    7 czubatych łyżek cukru
    2 łyżki soli kamiennej
    6 liści laurowych
    30 sztuk kulek ziela angielskiego
    3 łyżeczki ziaren białej gorczycy
    24 plasterków marchewki
    12 ząbków czosnku
    kawałek korzenia chrzanu
    kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:
    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem.

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować