Ogórki konserwowe

4.5 (165 ocen)

Jedne z ulubionych ogórków mojej rodziny - obowiązkowe w wyposażeniu spiżarni.

Składniki:

  • Zalewa:
    - 1 szkl. octu (10 %)
    - 4 szkl. wody
    - 15 dag cukru
    - 2,5 łyżki soli

    ogórki
    liść laurowy
    czosnek świeży
    ziele angielskie
    pieprz czarny (ziarnisty)
    gorczyca biała
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotować i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Umyte i osuszone ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i listek laurowy. Zalać wystudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować od momentu zagotowania 5 minut. Wyłączyć. Pozostawić w tej wodzie, aż zupełnie ona ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować