domowe korniszony sprawdzą się jako dodatek do obiadu a także na kanapki
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ogórki gruntowe śremskie dowolna ilość
słoiki najlepiej o pojemności 900ml
koper - gałązka na słoik
natka pietruszki po gałązce na słoik
liście laurowe -2szt na słoik
pieprz czarny 3-5 kulek na słoik
ziele angielskie 2-3 kulki na słoik
kilka ziaren gorczycy
kawałek chrzanu tak 2-3cm na słoik
2-3 plasterki marchewki
2 ząbki czosnku na słoik
plaser cebuli na słoik
zalewa
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ogórki umyć, do każdego słoika włożyć przyprawy,
2. Poukładać ciasno ogórki w słoikach,
3. Przygotować składniki zalewy, do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier zagotować.
4. Gorącą zalewą zalać ogórki, mocno zakręcić słoiki, pasteryzować tradycyjnie 2-3 minuty od zagotowania się wody w garnku.
5. Wyjąć słoiki na ręcznik, ustawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Potrzebują ok 2 tygodni żeby dobrze przejść zalewą.
Komentarze