ogórki konserwowe

4.36 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

domowe korniszony sprawdzą się jako dodatek do obiadu a także na kanapki

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe śremskie dowolna ilość
    słoiki najlepiej o pojemności 900ml
    koper - gałązka na słoik
    natka pietruszki po gałązce na słoik
    liście laurowe -2szt na słoik
    pieprz czarny 3-5 kulek na słoik
    ziele angielskie 2-3 kulki na słoik
    kilka ziaren gorczycy
    kawałek chrzanu tak 2-3cm na słoik
    2-3 plasterki marchewki
    2 ząbki czosnku na słoik
    plaser cebuli na słoik
    zalewa
    1 szklanka octu 10%
    4 szklanki wody
    6 łyżek cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.36 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki umyć, do każdego słoika włożyć przyprawy,
    2. Poukładać ciasno ogórki w słoikach,
    3. Przygotować składniki zalewy, do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier zagotować.
    4. Gorącą zalewą zalać ogórki, mocno zakręcić słoiki, pasteryzować tradycyjnie 2-3 minuty od zagotowania się wody w garnku.
    5. Wyjąć słoiki na ręcznik, ustawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Potrzebują ok 2 tygodni żeby dobrze przejść zalewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować