Ogórki kiszone z papryczką chili

5 (165 ocen)

  • 60 min

Ten przepis na ogórki kiszone mam do mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
    czosnek
    koper świeży
    chrzan świeży
    liście wiśni
    liście czarnej porzeczki
    kilka sztuk papryczki chili (suszona)
    gorczyca biała
    sól kamienna do ogórków
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone z papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym
    wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej ,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni i gałązkę kopru świeżego. Do słoików nalewać zalewę, zamknąć, ogórki kiszone odstawić w chłodne ciemne miejsce.
  • 2. Zalewa:
    Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować