2 kg małych ogórków gruntowych
czosnek
koper świeży
chrzan świeży
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
kilka sztuk papryczki chili (suszona)
gorczyca biała
sól kamienna do ogórków
Ogórki kiszone z papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym
wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej ,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni i gałązkę kopru świeżego. Do słoików nalewać zalewę, zamknąć, ogórki kiszone odstawić w chłodne ciemne miejsce.
2.Zalewa:
Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.
Komentarze