Domowe ogórki kiszone tarte są idealne na zupę ogórkową.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ogórki gruntowe dowolna ilość (mogą być większe)
sól 1 płaska łyżka na kilogram ogórków
koperek po gałązce na słoik
listek laurowy 3 listki na kilogram ogórków
czosnek 3 ząbki na kilogram ogórków
listki dębu po listku na słoiczek
można dodać po kawałku chrzanu
1 łyżka gorczycy na kilogram ogórków -opcjonalnie
Ogórki kiszone tarte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku, dodać sól, pokruszyć listki laurowe, wymieszać i odstawić na 30 minut w tym czasie ogórki puszczą sok, napełnić wcześniej przygotowane słoiczki, dodać koper, listek dębu oraz po kawałku chrzanu, uzupełniać słoiczki sokiem z ogórków, mocno zakręcić nasze słoiczki i wynieść do spiżarni, po 2 tygodniach możemy już dodawać do naszej zupy.
Komentarze