ogórki kiszone tarte

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe ogórki kiszone tarte są idealne na zupę ogórkową.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe dowolna ilość (mogą być większe)
    sól 1 płaska łyżka na kilogram ogórków
    koperek po gałązce na słoik
    listek laurowy 3 listki na kilogram ogórków
    czosnek 3 ząbki na kilogram ogórków
    listki dębu po listku na słoiczek
    można dodać po kawałku chrzanu
    1 łyżka gorczycy na kilogram ogórków -opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórki kiszone tarte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku, dodać sól, pokruszyć listki laurowe, wymieszać i odstawić na 30 minut w tym czasie ogórki puszczą sok, napełnić wcześniej przygotowane słoiczki, dodać koper, listek dębu oraz po kawałku chrzanu, uzupełniać słoiczki sokiem z ogórków, mocno zakręcić nasze słoiczki i wynieść do spiżarni, po 2 tygodniach możemy już dodawać do naszej zupy.

Porady

Można wykorzystać duże ogórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

o

To może cię zainteresować