Ogórki kiszone do słoików na zupę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do przygotowania kiszonych ogórków na zupę, wybieram duże i niekształtne ogórki, które jest trudno włożyć do słoika. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków kiszonych
    4 płaskie łyżki soli
    10 ząbków czosnku
    spory kawałek chrzanu
    5 - 7 gałązek kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone do słoików na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan, który kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny.
    Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.
    Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić.
    Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.

Porady

Ilość porcji zależy od wielkości słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować