Ogórki kiszone na zimę

4.5 (196 ocen)

smaczne, twarde i aromatyczne. Zawsze robimy je w domu na zimę.

Składniki:

  • ZALEWA: proporcja 1:1 porcja na 1 litrowy słoik

    1 litr przegotowanej wody
    1 płaska łyżka soli niejodowanej

    ogórki (według uznania)
    koperek-kwiatostan
    chrzan korzeń i duży liść
    czosnek po 2 ząbki na słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegotować wodę i wystudzić, dodać 1 łyżkę soli na każdy litr wody.
  • 2. Odciąć piętki ogórków.
  • Ogórki kiszone na zimę-przygotowanie 3. Na dno słoika włożyć korzeń chrzanu, po 2-3 ząbki czosnku, kwiat kopru i liść chrzanu. Upchac ciasno ogórki. Na wierzch zawsze kwiat kopru i liść chrzanu. Zalać zalewą i przykryć wyparzoną gumą i spreżyną słoik typu WEK.

Porady

czosnek i chrzan dają twardość ogórką-im więcej tym lepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować