Ogórki kiszone

4.5 (193 ocen)

Takie ogórki kiszone uwielbia moja rodzina.

Składniki:

  • Składniki na słoik:
    - Ogórki
    - 1,5 ząbka czosnku
    - gałązki kopru
    - kawałek chrzanu
    - liść winogrona

    Zalewa:
    Na 1l wody - 1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojony czosnek i chrzan 1. Czosnek pokroić wzdłuż na pół, chrzan na kawałki.
  • Moczone ogórki 2. Słoiki wyparzyć, ogórki namoczyć na ok 1h, umyć.
  • Ułożony koper w słoiku 3. Na dno każdego słoika ułożyć koper, wrzucić czosnek oraz kawałek chrzanu.
  • Ogórki przykryte liściem z winogron 4. Ogórki ciasno poukładać w słoiku. Ponownie na wierzchu ułożyć koper i przykryć liściem winogrona.
  • Zalewa 5. Sporządzić zalewę: Zagotować wodę z solą - 1 łyżka soli na 1l wody.
  • Zalewanie ogórków zalewą 6. Ogórki zalewać gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Porady

Ilość wody uzależniona jest od ilości ogórków. Liść winogrona, układany na wierzchu ogórków zabezpiecza przed psuciem się ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować