Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis ten dostałam od mamy

  • 10 min

Składniki:

  • Ogórki.Do słoika(litrowego) płaska łyżeczka gorczycy,4 ząbki czosnku,koper z kwiatostanem,liść chrzanu lub liście porzeczki czarnej.Zalewa na 1 litr wody 3 płaskie łyżki soli.

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika dać gorczycę i ząbki czosnku.Na to poukładać ogórki,na ogórki dać koper,a na końcu chrzan.Wodę zagotować wymieszać z solą i dodać do słoików.

Porady

Żeby nie trzeba było pasteryzować na górze musi być chrzan,a nie koper.Jeśli jednak nie jesteśmy pewni,że ogórki zejdą do lata to jak już ukisną lepiej je pasteryzować,ale nie za długo bo będą miękkie,5 minut wystarczy.

Komentarze

Podobne przepisy