Jedne z lepszych ogórków kiszonych jakie jadłam. Odrobina gorczycy sprawia,że są twardsze.
Składniki:
Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek
Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy
Po 2 małe ząbki czosnku na słoik litrowy
Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy
Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu.
2.Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Zalewamy tak, by przykryło ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, po czym wynosimy do zimnego miejsca.
Ilość zalewy podana w przepisie starcza na ok 2 litrowe słoiki.
Porady
Ogórki można jeść już po upływie dwóch tygodni. Przechowywać można ok roku.
Komentarze