Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

Jedne z lepszych ogórków kiszonych jakie jadłam. Odrobina gorczycy sprawia,że są twardsze.

Składniki:

  • Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek
    Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy
    Po 2 małe ząbki czosnku na słoik litrowy
    Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy
    Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy

    Zalewa:
    1 litr wody
    1 łyżka stołowa soli
    1/2 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu.
  • 2. Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Zalewamy tak, by przykryło ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, po czym wynosimy do zimnego miejsca.
    Ilość zalewy podana w przepisie starcza na ok 2 litrowe słoiki.

Porady

Ogórki można jeść już po upływie dwóch tygodni. Przechowywać można ok roku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zalewa Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować