Ogórki kiszone

4.49 (156 ocen)

Ogórki, które zawsze muszą być w spiżarni. Świetnie zarówno do kanapek, sałatek, jak i na zupę.

Składniki:

  • Zalewa:
    - 1 l wody
    - 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej)

    ogórki
    listek wiśni
    listek porzeczki
    listek dębu
    chrzan
    czosnek świeży
    biała gorczyca
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koper
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, osuszyć. Do każdego słoika włożyć na dno baldach kopru, listek wiśni, dębu i porzeczki, liść laurowy oraz wsypać po kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy. Dodać również 1-2 ząbki czosnku oraz po kawałeczku chrzanu (ok. 2-3 cm długości). Ułożyć ogórki (nie wciskać na siłę).

    Wodę z solą zagotować i gorącą zalewać ogórki w słoikach. Dobrze zakręcić. Odstawić na 48 godzin do wystudzenia, a następnie postawić w chłodnym i zacienionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować