Ogórki gruntowe z chilli

4.5 (173 ocen)

  • 45 min

Pyszne, pikantne ogóreczki, idealne do sałatek bądź jako przystawki do obiadów i potraw z grilla

  • 45 min

Składniki:

  • Ogórki:
    - 2,5 kg ogórków
    - 3 ząbki czosnku
    - 4 łyżki soli

    Zalewa:
    - 2 płaskie łyżeczki chili
    - 2 szklanki cukru
    - 8 łyżek oleju
    - 1,5 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki gruntowe z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić w plasterki, półksiężyce, bądź kostkę (w zależności od upodobania). Czosnek poszatkować w drobniutką kosteczkę, dodać do ogórków, zasypać solą. Odstawić na 2-3 godziny. Odlać wodę.
  • 2. Ogórki ułożyć dość ciasno do słoików.
  • 3. Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki.
  • 4. Pasteryzować „do góry dnem”.

Porady

gotowe słoiki można zagotować około 10 minut w garnku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować