Nie od dziś wiadomo, że poza smakiem bardzo waży jest wygląd i sposób podania dań czy deserów. To właśnie ten czynnik często decyduje, czy zechcemy skosztować oferowanych potraw. Co to jest garnirowanie? Garnirowanie z pewnością jest sztuką kulinarną, która oznacza efektowne ozdabianie potraw. Ważne, aby zachować spójność z całą resztą dania, przyciągnąć uwagę oraz podnieść wszystkie walory przygotowanego deseru czy potrawy. Coraz rzadziej ozdabiamy nasze desery, potrawy czy talerze np. kwiatkiem z marchewki, grzybkiem z jajka, półksiężycem z cytryny czy pomarańczy. Szukamy coraz częściej dodatków i sposobów, dzięki którym nasze danie będzie wyglądać jak kulinarne arcydzieło. W tym może pomóc garnirowanie.
Garnirowanie potraw - ogólne zasady
Obecnie stawiamy na naturalność w prezentowaniu dań na talerzu. Garnirowanie potraw powinno korzystać z kolorów, które mają konkretne dania. Uważa się, że na talerzu powinna panować równowaga. Łatwo to osiągnąć używając maksymalnie trzech kolorów oraz trzech elementów. Inni eksperci podkreślają, że kolory i ilości zawsze powinny być liczbie nieparzystej, które stworzą harmonijny wygląd. Następnie można łączyć różnego rodzaju kształty i formy. Ciekawostką jest, że nawet wysokość potrawy może służyć atrakcyjnej prezentacji dania. Kolejnym sposobem na garnirowanie jest faktura i konsystencja. Można nawet stosować jeden składnik, ale w różny sposób podany np.: sos z buraka dodany do zabarwienia makaronu i burak starty do sosu. Ostatnią ważną wskazówką, która składa się na garnirowanie jest odpowiedni dobór wielkości naczynia i rozmiar porcji dania.
Garnirowanie potraw - sposoby z użyciem czekolady
Dziś podpowiem wam, jak w łatwy i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni stworzyć deser i pasującą do niego dekorację - które zachwycą wyglądem każdego! Zacznijmy od tego, że polecam przygotowywanie „małych” porcji – taki talerz wygląda dużo bardziej estetycznie. Zachowajmy minimalizm i umiar! Poniżej przedstawię kilka pomysłów na ozdabianie i dekorowanie deserów i talerzy przy użyciu czekolady. Takie garnirowanie podkreśla wygląd deserów i zwiększa apetyt na kolejną porcję.
Pierwszy sposób potrzebować będzie czekoladę gorzką, deserową lub mleczną. Odrobinę folii aluminiowej, łyżkę, nóż lub łopatkę. Wybraną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Potem na folię aluminiową wylewamy czekoladę i za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Następnie folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki. Takie połamane kawałki czekolady idealnie nadają się jako wykończenie kremowych tortów.
Garnirowanie potraw - konstrukcja z czekolady
Garnirowanie wedle drugiego sposobu potrzebować będzie czekolady, przezroczystą, plastikową okładkę (np. sztywną koszulkę), 2 gumki recepturki oraz butelkę do sosów (dyspenser) lub rękaw cukierniczy.
Na początek czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na naszej okładce wzorki. Potem czekamy kilka chwil aż czekolada zacznie zastygać i zwijamy okładkę w rulon, na końce zakładamy gumki i chowamy na 10-15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy nasze ozdoby. Tak przygotowane dekoracje mogą nie tylko służyć jako wykończenie deserów, możemy również przygotować z nich koszyczek/miseczkę, w której podamy deser lub lody.
Garnirowanie potraw - różnorodne kształty z czekolady
Do garnirowania według trzeciego sposobu potrzebna będzie czekolada, wódka ( ½ małej szklanki) oraz butelka do sosów lub rękaw cukierniczy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i wlewamy do szklanki z wódką tworząc różne wzorki. Czekolada w alkoholu w momencie zastygnie. Nasze ozdoby wyławiamy i przechowujemy w lodówce.
Garnirowanie potraw - czekolada z bakaliami
Czwarty sposób na garnirowanie wykorzystuje czekoladę, kakao, jednokolorowe talerze, jadalne kwiaty, bakalie lub ziarna kawy. Na początek czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na talerzach wzorki, które dodatkowo można udekorować kwiatami lub bakaliami.
Garnirowanie - desery z kakao
Piąty sposób na garnirowanie jest najprostszy. Wystarczy wziąć sztućce, kakao, sitko i talerze. Na początek na talerzu układamy w dowolny sposób sztućce, wszystko posypujemy kakao. Delikatnie zdejmujemy z talerza sztućce i otrzymujemy piękną dekorację.
Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was tym wpisem do przygotowywania i podawania deserów, które nie tylko będą zachwycać smakiem ale również wyglądem.
Komentarze