Sezon śliwkowy uważam za otwarty u mnie:-)
Kiedyś piekłam to ciasto z rabarbarem,ale ze śliwkami jest równie smaczne:-)
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tortownica 22-24 cm
1 kg śliwek
180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy
100 g masła+troche do posmarowania formy
3 jajka L
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
140 g śmietany 18 %
100 g białej czekolady
Odwrócone ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy,osuszamy,kroimy na pół i wyciągamy pestki.
Spód tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem,na cukrze układamy śliwki rozcięciem do dołu,zaczynając od brzegu tortownicy.
2.Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę,dodajemy po jednym jajku i miksujemy,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko,sodę,szczyptę soli,śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach na tarce,wszystko miksujemy do połączenia się składników
3.i tak przygotowane ciasto wylewamy na naze śliwki,wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godz.pieczemy do tzw.suchego patyczka.
4.Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestynięcia,wyjmujemy z formy i odwracamy spodem do góry i gotowe.
Górę ciasta można opruszyć cukrem pudrem.
Porady
ciasto to jest równie smaczne z truskawkami,malinami,gruszką i jabłkiem również.
Komentarze