Odrywane bułeczki z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne odrywane bułeczki z nadzieniem truskawkowym oraz chrupiącą kruszonką. Bułeczki wychodzą miękkie, delikatne i lekko maślane. Do tego pyszne truskawki i kruszonka-nam takie bułeczki bardzo smakują. Najlepsze z kubkiem mleka lub kakao. Można zrobić te bułeczki z nadzieniem z innych owoców-będą tak samo pyszne. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
    1 jajko
    1/4 szkl cukru pudru
    25 g drożdży świeżych
    50 g masła
    1/3 szkl ciepłego mleka
    kruszonka: 1 łyżka masła zimnego
    2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
    2 łyżki cukru pudru
    nadzienie: 150 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odrywane bułeczki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy, aż truskawki puszczą sok, mieszamy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, mieszamy. Zagotowujemy i studzimy.
    Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
    Bułeczki: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy je. Następnie do rozczynu dodajemy jajko, resztę cukru pudru, rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką kisielu truskawkowego. Zlepiamy końce bułeczki i układamy ją w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam o średnicy 20 cm). Robimy tak z pozostałym ciastem. Bułeczki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować