"oczko" - waniliowa panna cotta z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i śmietankę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Gotujemy kilka minut razem.
2.Wyciągamy laskę wanilii i wyskrobujemy miąższ. Dodajemy do płynu.
3.Namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z panna cottą do rozpuszczenia- nie gotujemy.
4.Przelewamy do miseczek i odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki minimum na godzinę. Zanurzamy miseczki na kilka sekund w gorącej wodzie i odwracamy na talerz.
5.Maliny ugniatamy, można dodać łyżkę cukru. Przecieramy przez sitko. Polewamy deser.
6.Dekorujemy plastrami kiwi i rodzynkami w czekoladzie. Smacznego!
Komentarze