Obłędnie chrupiące ziemniaczki z rukolą

4.5 (146 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Teraz jest najlepszy czas by zaserwować takie danie: ziemniaki są młode, a pogoda zachęca do lekkich, ale sycących dań. Ten przepis gwarantuje idealną chrupkość.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. kilogram młodych ziemniaków
    olej roślinny
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: pieprz, czerwona papryka słodka, kminek, sól morska
    pęczek rukoli
    2 łyżki ziaren słonecznika
    oliwa z oliwek
    zioła prowansalskie
    ogórek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Obłędnie chrupiące ziemniaczki z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania.
    Wodę gotujemy, dodajemy soli do smaku. Ziemniaki gotujemy ok 7-10 min. Mają być lekko podgotowane, nie mogą się kruszyć. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, do momentu,
    aż można będzie wziąć je w ręce.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym. Przygotowujemy marynatę z podanych składników. Łączymy olej z rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem, kminkiem, papryką i solą. Nacieramy delikatnie ziemniaki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż skórka będzie idealnie chrupiąca.
  • 3. Rukolę myjemy, rękami rwiemy na drobniejsze części. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Ogórek myjemy i kroimy w małe kawałeczki.
    Łączymy składniki, posypujemy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą.

Porady

1. Do sałatki możemy dodać świeżej bazylii. 2. Kminek do ziemniaków można rozbić tłuczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować