Nuggetsy z kurczaka po japońsku

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nuggetsy z kurczaka po japońsku

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso z piersi kurczaka: 200 gramów
    - twardy ser tofu: 100 gramów
    - majonez: 2 łyżki
    - sake: 0.5 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - mąka do obtaczania: 1 szczypta
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nuggetsy z kurczaka po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z piersi z kurczaka bardzo drobno pokroić. Wrzucić do miski, dodać dwie łyżki majonezu i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pół łyżki sake, jedną łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać pokrojony w kawałki ser tofu i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę formować w małe placuszki. Ponieważ masa się bardzo klei, to najlepiej zwilżyć lekko wodą dłonie, co nieco ułatwi zmagania. Po uformowaniu placuszków obtoczyć je lekko w mące i smażyć na głębszym oleju w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać ze słodkim sosem chili lub np. z keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować