Nóżki wieprzowe w barszczykowej galarecie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna, znana i lubiana przystawka na zimno, nieco inaczej niż zwykle :)
Mięso z wieprzowych nóżek w galarecie z dodatkiem warzyw, przypraw i czerwonego barszczu.
Barszcz doskonale doprawia całość i nadaje galarecie fajnego kolorku

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe, najlepiej przednie,
    2 liście laurowe,
    4 ziarenka ang. ziela,
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    3 marchewki,
    2 pietruszki,
    1 cebula,
    kawałek pora – biała część,
    2 łyżki groszku konserwowego,
    3 ząbki czosnku,
    3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu,
    sos sojowy do smaku,
    sól i pieprz do smaku
    1/2 szklanki barszczu czerwonego np. z butelki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nóżki wieprzowe w barszczykowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki oczyścić, umyć.
    Warzywa umyć i obrać. Nie kroić, pozostawić najlepiej w całości.
    Nóżki i warzywa zalać wodą. Dodać liście laurowe, ang. ziele i ziarnisty pieprz. Posolić.
    Zaraz po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową szumowiny, które pojawią się na wierzchu.
    Następnie przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości, powoli i długo.
    Wywar powinien tylko lekko „pyrkać” wtedy będzie klarowny, no i podczas gotowania z nóżek uwolni się cały kolagen, przez co galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny.
    W przypadku gwałtownego gotowania może być mętny.
  • 2. Mięso gotować aż będzie odchodzić od kości – ok. 2 – 3 godz.
    W międzyczasie wyjąć warzywa aby się nie rozgotowały.
    Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
    Można też warzywa dodać dopiero w połowie gotowania.
  • 3. Miękkie mięso wyjąć z wywaru i ostudzić.
    Oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę lub paski.
    Zmieszać z pokrojonymi warzywami i groszkiem.
    Przełożyć do większej miski (ale wtedy trzeba dzielić na porcje) lub rozłożyć do paru mniejszych salaterek czy kubków. Najlepiej przyrządzić w plastikowych kubkach, które potem można rozciąć a galareta sama „wyskoczy” na półmisek :)
  • 4. Wywar przecedzić, wlać pól szklanki koncentratu buraczanego i zagotować.
    Gorący wywar doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
    Dodać zmiażdżony czosnek i sok z cytryny lub łyżkę octu – ja dodaję ocet.
    Mięso zalać wywarem i odstawić w chłodne miejsce.
  • 5. Kiedy zastygnie udekorować plastrami cytryny.
    Kto lubi może dodatkowo skropić sokiem z cytryny, octem, oprószyć z wierzchu jeszcze pieprzem i drobno posiekaną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować