Norweski deser jabłkowy

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Wspaniały deser jabłkowo-śmietankowo-ciasteczkowy pochodzący z Norwegii. Wspaniale pachnie cynamonem i cudownie smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
    150 g herbatników typu petit beurre lub digestive
    400 g śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Norweski deser jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażone jabłka wymieszać z cynamonem.
  • 2. Herbatniki drobno pokruszyć np. za pomocą blendera. Pokruszone herbatniki podpiec na patelni na jasno brązowy kolor. Ostudzić.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder.
  • 4. Składniki układać w pucharkach warstwami: jabłka - herbatniki - śmietana, jabłka - herbatniki - śmietana. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować