Nigiri z wędzonym łososiem i awokado

0 (0 ocen)

Sushi z dodatkiem wędzonego łososia i awokado.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
    1½ szklanki wody
    Zaprawa octowa:
    2 łyżki octu ryżowego
    1 łyżeczka białego cukru
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki wody
    Dodatkowo:
    1 awokado
    150 g wędzonego łososia
    1 łyżka pasty wasabi
    1 płat nori (jadalne wodorosty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Nigiri z wędzonym łososiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nigiri z wędzonym łososiem i awokado 1. Ryż wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy do momentu, gdy woda będzie czysta. Tak przygotowany ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Kiedy ryż się gotuje przygotowujemy ocet, czyli do miseczki wlewamy ocet ryżowy, gorącą wodę, wsypujemy sól i cukier. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia.
    Po upływie 15 minut zdejmujemy ryż z gazu i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie przekładamy ryż do miski, zalewamy przygotowaną wcześniej zaprawą octową. Dobrze mieszamy.
    Z ryżu formujemy prostokątne kawałki, maczając palce w wodzie. Wierzch smarujemy pastą wasabi, układamy łososia i awokado. Płat nori za pomocą nożyczek tniemy w paski. Takim paskiem owijamy przygotowane kawałki ryżu z łososiem i awokado. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś wędzony Ryż Wasabi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować