Niebiańskie ciasto

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto to upiekłam w piątek wieczorem.Niebieskie galaretki dały piękną,niebieską piankę.Śmietankowe lody w proszku dały ciekawy smak.To taki mój eksperyment gdyż zostały mi lody śmietankowe w proszku i chciałam je zużyć:) Eksperyment się udał:)Córce bardzo ciasto smakowało,zapowiedziała,że zamiast tortu na urodziny chce takie właśnie ciasto:)))

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szkl.mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl.cukru
    3/4łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    1 łyżka kakao(płaska)
    szczypta soli
    Do nasączenia ciasta:
    1/2 szkl.wody
    łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Masa;
    400ml mleka zimnego3,2%
    1 śnieżka błyskawiczna
    2 op.lodów śmietankowych w proszku
    2 galaretki niebieskie
    1,5 szkl.wody gorącej
    Na wierzch:
    masa krówkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Lody Galaretki Jajko

Niebiańskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno.Następnie dodajemy cukier,po jednym żółtku i ubijamy.Na koniec dajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylewamy do blaszki,pieczemy ok.30-40 min w temp.180 stopni.
    Nasączenie ciasta:
    Kawę zalewamy wrzącą woda,rozpuszczamy w niej cukier i studzimy.
    Masa:
    Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklance gorącej wody i studzimy do momentu aż zaczną tężeć.Mleko wlewamy do miski dodajemy śnieżkę i miksujemy,następnie dodajemy lody i miksujemy.Gdy masa zrobi się sztywna dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy.
    Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.Spód ciasta nasączamy kawą z cukrem.Wylewamy całą niebieską masę.I dajemy drugą część ciasta także nasączoną kawą z cukrem.Na wierzch ciasta smarujemy masę krówkową. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Wymiary blaszki na ciasto 28cm na 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować