Niebiańska bezowa rozkosz

1 (1 ocen)

  • 20 min

Pyszny, prosty deser, który zawładnął podniebieniami moich najbliższych. Chrupiąca beza, która we wnętrzu skrywa delikatną piankę. Deser znany pod nazwą: Pavlova.

  • 20 min

Składniki:

  • Beza:
    -6 białek
    - 300 g cukru pudru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Na wierch:
    - ok 500ml kremówki
    - cukier puder do smaku
    - dowolne owoce (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody itd...)
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Niebiańska bezowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder
  • 2. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać
  • 3. Gotową pianę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  • 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni. Piec 1,5h
  • 5. Wystudzić bezę w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
  • 6. Ubić kremówkę, wyłożyć na wystudzoną bezę. Przyozdobić owocami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować