W poszukiwaniu nowych form i konsystencji sięgnęłam po tarkę. Dzięki temu ukryłam warzywa w sosie. Przepis idealny dla niejadków i dla tych, którzy chcą zaopatrzyć się w witaminy, ale na widok marchewki ich skręca :)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 średniej cebuli
Seler naciowy (ok. 60 cm)
1/2 żółtej papryki
1 średnia marchewka
1 mała cukinia
800 ml (2 puszki) pomidorów
200 g makaronu tagliatelle, fettucine lub penne
Oliwa z oliwek
Kilka listków bazylii
Parmezan
Sól, pieprz, cukier do smaku
Nie taki zwyczajny makaron z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa ścieram na tarce o średnich lub dużych oczkach (z małym wyjątkiem: cebulę i seler ścieram na małych) i podsmażam z dodatkiem oliwy do czasu, aż się zeszklą i zmiękną. Dolewam pomidory, dodaję pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wrzucam kilka listków bazylii i gotuję ok. 25 minut.
2.Gotuję makaron i odcedzam. Dodaję go do przygotowanego sosu i mieszam. Pieprzę do smaku. Wykładam danie na talerz, posypuję parmezanem i gotowe! Smacznego!
Komentarze