Ze swoich dobroczynnych właściwości znane są zwłaszcza mleczne napoje ekologiczne – Kefir EKO i Maślanka naturalna EKO powstające z ekomleka krowiego. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej wspomagają dobroczynną florę jelitową, perystaltykę jelit i prawidłowy metabolizm*. Nic dziwnego, że są uznawane za naturalny probiotyk. Maślanka dodatkowo zawiera niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego lecytynę, która poprawia pamięć, oraz jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia.

Mikroorganizmy zawarte w fermentowanych produktach mlecznych przyczyniają się do pochłaniania i rozkładania cholesterolu*. 

Spróbuj też Mleka świeżego EKO i Śmietanki EKO, które naturalnie wzbogacą twoją dietę.

*Źródło: S. Zmarlicki, Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych.
„Zdrowie Publiczne” 2006, 116(1).

Koktajl ze świeżych ogórków i maślanki

3 świeże ogórki
1 szklanka Maślanki naturalnej EKO
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

Ogórki zetrzyj na tarce, zmiksuj z maślanką, dodaj roztarty z solą czosnek i koperek. Przypraw do smaku.

PysznEKO smakowania!