Napoleonka z masą kokosową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna krucha napoleonka wzbogacona o wiórki kokosowe.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 jajko
    250 g masła
    3 łyżki śmietany
    Torebka cukru waniliowego
    Masa:
    2 jajka
    100 g cukru pudru
    2 opakowania cukru waniliowego
    100 g wiórek kokosowych
    1 litr mleka
    11 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoleonka Ciasto

Napoleonka z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleonka z masą kokosową 1. Mąkę, jajko, masło, śmietanę i cukier waniliowy połączyć i zagniatać ciasto z tych składników. Podzielić na pół ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Wykładać jedną połówkę ciasta na blachę i palcami rozprowadzić po całej blasze (25 na 36). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Z drugą połówką ciasta zrobić to samo. Oba ciasta wystudzić. W międzyczasie robimy masę budyniową.
    Jajka roztrzepać z cukrem , mąką , wiórkami, cukrem waniliowym. Dodać mleko. Gotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając. Przestudzić masę i jeszcze delikatnie ciepłą przekładać dwa placki. Posypać cukrem pudrem i odstawić na dwie godziny do zastygnięcia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować