Napoleonka bez pieczenia

4.49 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na krakersach. Błyskawiczne. Ze słodką, waniliowo-śmietankową masą (do przygotowania dosłownie w kilka minut). Na wierzchu cukier puder... Słone krakersy podbijające słodycz masy. Przepis pochodzi z ''magicznego kajeciku'' mojej Mamy :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 szklanek mleka
    - 1 torebka budyniu śmietankowego
    - 4 żółtka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 kostka masła lub margaryny
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego/ aromat waniliowy
    - krakersy do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoleonka Ciasto

Napoleonka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy wykładamy krakersami. 4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami.
    Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje (dość szybko). Krakersy wyłożone do formy zalewamy gorącym kremem. Lekko równamy i wykładamy drugą warstwę krakersów. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku godzinach krakersy zmiękną, a wszystkie smaki przenikną się wzajemnie.
    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować