Napoleonka

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    375 g masła lub margaryny
    ¼ szklanki śmietany 18%
    Masa:
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleonka 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy około 15 minut (na złoty kolor).

    Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta.
  • Napoleonka 2. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąkę i żółtka. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gorącym przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

    Wierzch gotowego ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż z przysłowiowym jajkiem. Najlepiej wykładać je na sztywną podkładkę i delikatnie zsuwać na masę. W ręku ciasto się rozpada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować