Napój (mleko) owsiano-migdałowy

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na aromatyczne mleko roślinne. Jest to świetny zamiennik mleka krowiego. Dla osób które maja nietolerancję laktozy to mleko roślinne będzie miłą odmianą. Możemy dodawać je do kawy, koktajli, owsianek czy jako składnik ciast, naleśników czy gofrów. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
    1 szkl migdałów
    4 szkl wody
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Napój (mleko) owsiano-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zlewamy wodę i zdejmujemy skórki z migdałów. Obrane migdały przekładamy do wysokiego pojemnika i dosypujemy do nich płatki owsiane. Zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie blendujemy. Przelewamy powstały napój na durszlak wyłożony gazą i odciskamy. Gotowy napój owsiano-migdałowy przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Gdy napój się rozwarstwi wystarczy nim wstrząsnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mleko Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować