Napchane pałki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, aromatyczne a proste danie

  • 20 min

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka
    mięso z 1 dużego uda (30 dag)
    1 mała cebula
    20 dag pieczarek
    1łyżka masła extra do smażenia
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    przyprawa warzywna
    2 lyżki octu balsamicznego
    słodka papryka w proszku
    4 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 mała marchewka (1łyżka)

Napchane pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowane kurze nogi 1. Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć przyprawa uniwersalna, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Popieprzyć.Skropić octem
    balsamicznym Odłożyć na 30 min.
  • faszerowane kurze nogi 2. Mięso zemleć.
    Pieczarki i marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzynowej tarce.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pieczarki i marchewkę, dusić kilka minut.
    Połączyć składniki farszu. wbić żółtko (białko można wykorzystać do czego innego). Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać dokładnie.
    Do każdej nóżki włożyć farsz, spiąć wykałaczką.
  • faszerowane kurze nogi 3. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i obsmażyć pałki na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 35-40 minut.
  • faszerowane kurze nogi 4. Podaję z sosem pieczarkowym lub pieczarkami smażonymi na sucho

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy