Nalewka z rabarbaru

4.38 (178 ocen)

  • 148 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka, polecam zrobić.

  • 148 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • rabarbar (najlepiej czerwony) 2 kg
    spirytus 0,5 l.
    woda 250 ml
    cukier trzcinowy 30 dag
Wystaw ocenę:

4.38 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Nalewki

Nalewka z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar zalany alkoholem. 1. Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Zalewamy rozcieńczonym spirytusem (alkohol 60%) i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie).

Porady

Do zrobienia nalewki najlepszy jest jak najczerwieńszy rabarbar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować