NALEWKA Z PIGWY

0 (0 ocen)

  • 200 godz.

Nalewka z pigwy to idealny trunek na chłodne, jesienne wieczory. Rozgrzeje, a smak pozwoli na chwilę przyjemności. Nalewka z pigwy, poza oczywistymi aspektami smakowymi, ma również zdrowotne właściwości. Świetnie rozgrzewa, a zwartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia.

  • 200 godz.

Składniki:

  • owoce pigwy 1,5 kg
    cukier 1,5 kg
    spirytus 1 litr
    woda 200ml

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Wrzuć do dużego słoja i dosyp cukier. Przykryj ściereczką odstaw na 2 tygodnie. Po upływie wyznaczonego czasu zlej syrop do osobnego naczynia i zmieszaj z połową spirytusu.Odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek. Pozostałe owoce zalej pozostałym spirytusem i wodą i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory.

Porady

jeśli wolimy mocniejsze trunki to wody możemy nie dolewać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy