Nalewka z imbiru

4.48 (208 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca nalewka na zimowe mroźne dni. Można ją również dodawać do herbaty w czasie przeziębień. Przepis na nalewkę dostałam rok temu od znajomego. Wtedy też ją zrobiłam a teraz mogę się nią delektować jak również częstować moich gości.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 10 dag korzenia imbiru
    10 dag cukru lub
    3 łyżki miodu naturalnego (u mnie miód)
    3/4 litra spirytusu lub 40% wódki (u mnie pół na pół)
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (208 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na cienkie plasterki (imbir jest bardzo włoknisty).Cytrynę pokroić w plastry. Imbir, cytrynę, miód włożyć do dużego słoja, zalać alkoholem. Odstawić do ciemnego miejsca na ok. 2-3 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu potrząsnąć słojem.Po tym czasie nalewkę przecedzić i przefiltrować, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i włożyć do dalszego "przegryzania".

Porady

Nalewka powinna być klarowna, o lekko żółtym zabarwieniu. Ja moją nalewkę trzymam w lodówce i przyznam ze dopiero teraz- po ok roku- ma ona wyrównany smak (czyli że wszystkie składniki się już przegryzły).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Imbir Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować