Nalewka z ciemnych winogron

4.41 (220 ocen)

  • 2 godz.

Nalewkę zrobiłam z bardzo dojrzałych i bardzo niepozornych, ciemnych winogron rosnących na licznych działkach i przy ścianach wielu wiejskich domów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • drobne, ciemne winogrona ogrodowe - ½ kg
    wódka – 750 ml
    cukier - ½ kg
Wystaw ocenę:

4.41 (220 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Wina Likiery

Nalewka z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona dokładnie opłucz, usuń szypułki i włóż do czystego słoja. Wlej wódkę tak, aby owoce były całkowicie nią zakryte. Słój dokładnie zakręć i odstaw go na 6 tygodni. Po tym czasie alkohol zlej do butelek, a owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce. Potrząsaj słoikiem od czasu do czasu.
  • Nalewka z ciemnych winogron 2. Gdy cukier się rozpuści, przecedź owoce, a powstały syrop połącz z wcześniej odstawionym alkoholem w butelkach. Odstaw na około miesiąc do sklarowania. Następnie nalewkę przefiltruj i odstaw do piwnicy na minimum kilka miesięcy.

Porady

*nalewka ze zdjęcia była zrobiona w 2008 roku i dlatego butelka zdążyła już dokładnie pokryć się kurzem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować