Nalewka z aroni - Aroniówka

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki. Od tej pory zawsze towarzyszy przy szczególnych okazjach.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg aronii
    100 liści z wiśni
    2 litry wody
    1 kg cukru
    2 op. kwasku cytrynowego
    1 litr spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z aroni - aroniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce aronii i liście z wiśni umyć. Następnie zagotować z wodą do puszczenia koloru.
  • 2. Po zagotowaniu do wywaru wsypać cukier i kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • 3. Po wystygnięciu dolać spirytus i rozlać w butelki.

Porady

Nalewka najlepiej smakuje po 6 tygodniach od zrobienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować