Nalewka truskawkowa

4.5 (176 ocen)

Nalewka nadaje się do picia po pół roku.

Składniki:

  • 1 kg truskawki,
    25 dag cukier,
    0,5 l wódka,
    0,25 l spirytus
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
  • 2. Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  • 3. Codziennie wstrząsać słojem. Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem.
  • 4. Słój szczelnie zamknąć odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
  • 5. Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
  • 6. Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować